Events
Home > Events > News
 

Articol Bursa - Domnul avocat Vasile Deleanu: "Băncile străine ameninţă statul cu ICSID"

22 August 2016

* Christof Danz, RBI: "Am trimis o scrisoare Guvernului român referitoare la Legea dării în plată"
Raiffeisen Bank intenţionează să notifice statul român, în această săptămână, în legătură cu Legea dării în plată, solicitând modificarea actului normativ "astfel încât să nu mai ameninţe siguranţa investiţiilor băncii în România".
Christof Danz, şef PR Raiffeisen Bank International, ne-a confirmat că banca a trimis deja o scrisoare Guvernului român referitoare la Legea dării în plată. Domnia sa a precizat că nu doreşte să ofere detalii suplimentare din scrisoare.
Potrivit unor surse din piaţa bancară, citate de publicaţia online Economica.net, banca urmează să se plângă de faptul că Legea dării în plată, prin încălcarea dreptului la proprietate, ignoră tratatele bilaterale semnate în vederea asigurării protecţiei investiţiilor străine.
Statul ar urma să primească un termen până la care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urma să le intenteze acţionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale.
Prin această procedură, de notificare, băncile străine ameninţă statul român că îl va reclama la ICSID (Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială), "unde se plâng investitorii străini din România că nu li s-au respectat drepturile", ne-a explicat avocatul Vasile Deleanu, ce reprezintă statul în mai multe procese internaţionale deschise la ICSID. Domnia sa ne-a precizat: "În baza tratatelor bilaterale de protecţie a investitorilor străini, aceştia au dreptul să dea statul în judecată la ICSID. Însă, înainte de acest pas, investitorii trebuie să avertizeze statul că merg la Curtea de Arbitraj şi notifică Guvernul referitor la drepturile care consideră că le-au fost încălcate. În cazul de faţă, acest lucru este făcut de băncile mamă care au subsidiare la noi".
Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, a reacţionat la informaţiile referitoare la intenţia băncilor, făcând o paralelă între actul normativ iniţiat de domnia sa şi Legea bail-in-ului (care presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea băncilor cu probleme).
Parlamentarul a întrebat: "Dacă Legea dării în plată încalcă drepturile băncilor străine, atunci Legea bail-in-ului, care se aplică atunci când bancherii nu reuşesc să conducă băncile şi le bagă în faliment, nu încalcă drepturile deponenţilor, luându-le economiile din conturi?"
Potrivit raportului semestrial al Raiffeisen Bank, instituţia financiară a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a Legii dării în plată.
În acest context, banca a înregistrat un profit net de 36 milioane euro, în prima jumătate a anului 2016, în scădere faţă de 48 milioane euro - profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul fiind afectat şi de provizioanele făcute pentru darea în plată, după cum au menţionat reprezentanţii băncii.
La finalul lui 2015, înainte cu câteva luni de aprobarea legii, şefii unui număr de patru bănci străine cu subsidiare în ţara noastră l-au avertizat pe preşedintele Klaus Iohannis, printr-o scrisoare în care i-au solicitau să prevină efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, menţionând că pot da statul în judecată la curţile de arbitraj internaţionale.
Andreas Treichl, CEO Erste Group (acţionarul BCR), Carlo Vivaldi, Şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, Frederic Oudea, preşedinte al Federaţiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale (banca-mamă a BRD) şi Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank International au menţionat, în respectivul document: "Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşii următori în a ne apăra investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european".
În scrisoare, cei patru şefi de bănci i-au cerut lui Iohannis să prevină ceea ce ei numesc "un real prejudiciu" pe care l-ar aduce legea: "Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoacă un prejudiciu atât de substanţial".
Bancherii au ţinut să sublinieze că, "potrivit estimărilor preliminare ale Băncii Naţionale a României, legea ar avea impact în dauna sistemului bancar, cu potenţiale pierderi de ordinul miliardelor de euro".
Articolul integral poate fi citit aici: http://www.bursa.ro/raiffeisen-bank-notifica-statul-roman-legat-de-legea-darii-in-plata-deleanu-bancile-straine-ameni...&s=banci_asigurari&articol=305415.html

 
We are members of: We are agreed by: Partners:
UNPIRInsol Europe   AVASANAF   Deleanu